Geschiedenis

De Bennekomse Harmonie Oefening Baart Kunst (OBK) is opgericht op 5 januari 1897. Begin 1929 werd de vereniging echter geliquideerd, om vervolgens aan het eind van datzelfde jaar weer opnieuw opgericht te worden.
De nieuwe oprichtingsdatum werd 5 januari 1930. Op de Koninginnedag van 31 augustus 1930 werd het eerste buitenoptreden verzorgd.

Tot ongeveer eind jaren zeventig was OBK een echte dorpsvereniging met een bescheiden omvang, maar met een goede verenigingssfeer. De aandacht voor jonge aanwas was beperkt en het muzikale peil voor verbetering vatbaar. Begin jaren tachtig besloot de vereniging een andere koers te gaan varen met duidelijke muzikale ambities. De opleiding werd verbeterd door het aanstellen van professionele docenten, het toenmalige muziekgebouw werd flink uitgebreid en er werd een jeugdorkest opgericht.

Nu, ongeveer 40 jaar, later kan OBK terugkijken op een geslaagde omwenteling. Zowel het harmonieorkest als de drumband manifesteren zich op concoursniveau in de hoogste afdelingen. In 2007 mocht het harmonieorkest deelnemen aan het landelijke topconcours in Venlo. En in 2009, 2013 en 2017 nam de drumband in Kerkrade deel aan het Wereldmuziekconcours. Ook de twirlers scoren goed bij nationale kampioenschappen en een duo heeft in 2013 zelfs een bronzen medaille gewonnen op het Europees Kampioenschap Twirl.

OBK is een levendige en groeiende vereniging geworden.

Op 3 maart 2007 nam de vereniging het nieuwe Muziekcentrum in gebruik. Een gebouw dat aan alle moderne eisen voldoet en alle facetten van muziek maken letterlijk de ruimte geeft.

Wat gelukkig al die jaren is gebleven, is de goede verenigingssfeer. Het huidige streven van zowel bestuur, dirigent, instructeurs en uiteraard de leden is dan ook: “Op een hoog niveau musiceren met behoud van de eigen verenigingssfeer en toegankelijk te blijven voor publiek”.